Make your own free website on Tripod.com
Muka Depan Sekapur Sireh Buku Pelawat Lihat B Pelawat

 

SMK Kota Maju Jaya

Selamat Datang

Sila Klik

 

  Sejarah
  Perutusan
      Pengetua
      Webmaster
  Pengetua
  Berita
  Sekolah

  Pengurusan

     Pentadbiran
     Kurikulum
     Ko-kurikulum
     HEM
     PSS
     Lencana
     Piagam
     3K
     Lagu Sekolah
     Doa Sekolah
     Kaunseling
     Lokasi
     Pelan
     Kejayaan
  Guru
    Senarai
    Hari Guru
  Pelajar
    Keputusan   Peperiksaan
    Nota
  Akademik
    STPM
    SPM
    PMR
  Khas
    Peringatan
    Ungkapan
    Kata-kata hikmah
    Takwim Sekolah
    Takwin Peperiksaan
  Album
  Alumni
  Pautan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   ..: Sejarah :..
 

SEJARAH SEKOLAH

     Penduduk kampung Kota telah menempa sejarah dengan tertubuhnya sebuah Sekolah Menengah di kampung tersebut pada tahun 1965. Sekolah tersebut dinamakan Sekolah Menengah Kota.
   
    Pada mulanya Sekolah Menengah Kota menumpang di banggunan Sekolah Kebangsaan Kota, tetapi tiga tahun kemudian iaitu pada tahun 1968, dua buah banggunannya sendiri siap dibina. Banggunan tersebut ialah Blok A dan banggunan Blok B. Tahun 1980, dua buah banggunan lagi siap dibina iaitu Blok C dan Blok D. Lima tahun kemudiannya, lagi banggunan baru siap dibina. Banggunan baru 3 tingkat pula sempurna disiapkan menjelang 1991. Sekarang Sekolah Menengah Kota mempunyai 11 buah blok termasuk blok kemahiran hidup
   
    Peringkat awal penubuhannya Sekolah Menengah Kebangsaan Kota terdiri dari 2 aliran iaitu Aliran Melayu dan Inggeris. Kumpulan pertama pelajar-pelajarnya adalah seramai 230 orang yang datang dari sekolah rendah disekitarnya seperti Sekolah Kebangsaan Kota, Sekolah Kebangsaan Sri Kota, Sekolah Kebangsaan Bunut Payong, Sekolah Kebangsaan Pendek, Sekolah Kebangsaan Pintu Geng dan lain-lain lagi. Pelajar-pelajar tersebut di agihkan kepada tiga kelas aliran inggeris. Tenaga pengajar seramai 7 orang termasuk 5 orang guru terlatih dan 2 orang guru yang dipimjamkan dari Sekolah Kebangsaan Mulong dan Sekolah Menengah Ismail Petra.
   
    Pada tahun 1998 Sekolah Menengah Kebangsaan Kota mempunyai 1854 orang pelajar dari tingkatan 1 hingga tingkatan 6. Jumlah kelas ialah sebanyak 50 kelas termasuk 4 kelas aliran sains dan 3 kelas aliran agama atau arab. Tenaga pengajarnya seramai 90 orang iaitu 60 orang guru siswazah dan 30 orang guru bukan siswazah.
  
    Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Kota boleh berbangga dengan jumlah tenaga pengajarnya seramai 94 orang termasuk 63 orang guru siswazah dan 31 orang guru bukan siswazah. Jumlah pelajarnya juga melebihi 1800 orang. Jumlah kakitangan bukan guru yang sedang berkhidmat sekarang adalah seramai 16 orang termasuk kakitangan pejabat dan kakitangan makmal.

 

Info

Selamat Menempuh
Peperiksaan Kepada Calon
PMR
SPM
STPM
semuga mendapat keputusan yang cemerlang

Selamat Maju Jaya..

 

 

 
 
     
 

Sekolah Menengah Kebangsaan Kota, Jalan Salor,
15100 Kota Bharu, Kelantan.
Kod Sekolah: DEE1127
Tel: 097483312 Fax: 097461228